RESEPI HONG KIES YEE MEE
BAHAN B (hiasan)
udang (dibuang kulit, belah belakang dan digoreng kunyit)
sawi dan carrot (dicelur)
BAHAN C (KUAH)
5 sudu besar sos tiram
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji telur (ambil putihnya sahaja)
3 sudu tepung jagung (dilarutkan di dalam air)
1/2 sudu minyak bijan
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
air rebusan ayam
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak didalam kuali dan masukkan bawang putih.
Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan air rebusan ayam (mengikut sukatan kuah yang diperlukan. biasanya 3-4 gelas).
2. Apabila sudah mendidih, masukkan sos tiram dan kacau sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan garam dan tepung jagung, kacau lagi.
Apabila telah pekat, masukkan putih telur juga masukkan sayur sawi
dan carrot yang telah dicelur tadi. Dan kacau sehingga putih telur masak.
5. Untuk menghidangkannya, masukkan yee mee ke dalam
mangkuk, dan sususn udang diatasnya. Kemudian tuangkan kuah yang mendidih tadi
diatasnya. Sedia untuk dinikmati.
|
No comments:
Post a Comment